Jangan Sesekali Meminjam dengan Ah Long Halal!

Kisah Buku

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Membaca jambatan ilmu.
Biasanya kita terbaca dan ternampak di mana-mana iklan atau berita.

Tapi ada ke orang Malaysia membacanya?

Buku ini banyak jenis. Ada majalah, buku ilmiah, komik, dan juga buku agama.

Tapi berapa ramai membacanya?

Boleh katakan sesetengah rakyat Malaysia hanya membaca di portal gosip artis selain membawang di laman sosial.

Ada juga mereka sekadar dengar cerita dan sebar tanpa memikirkan kesan baik atau buruk itu sendiri.

Jadi, apa akan jadi?

Biasalah, kita akan tengok ramai yang jadi bangsa yang tak reti baca (atau sombong) seolah-olah orang lain lebih bodoh dari kita.

Sedangkan, mereka dah mengkaji dan menghabiskan modul-modul bertahun-tahun semata-mata nak dapatkan pangkat.

Entahlah, kalau dok laman sosial bertambahlah jadi sampah. Gitulah.

Ulasan

  1. Ehh jangan underestimate the power of technology and social media. Sebenarnya depends on diri kita sendiri. Kat twitter, facebook pun ada ilmu ilmiah yang boleh dibaca. Cuma kena pandai lah cari dan tapis.

    After all, empunya diri sendiri punya effort.

    BalasPadam
  2. Saya juga suka baca buku dan saya minat tentang ilmu untuk ubah suai rumah. Sekarang saya mempunyai syarikat sendiri dan saya ingin menjadipakar ubah suai di Klang Valley. Harap-harap saya akan berjaya satu hari nanti.

    BalasPadam

Catat Ulasan