Aplikasi Telco Yoodo Jimat Poket Anda

Depressi : Punca dan Akibat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Setiap orang mesti ada perasaan tekanan yang sering berlaku dalam fikirannya. Tidak terkecuali pada mereka yang tegar pada tekanan perasaan.

Kalau dah teruk sangat, boleh ke dikatakan sebagai depresi.

Apa itu depressi atau kemurungan?

Kemurungan (gangguan kemurungan utama atau kemurungan klinikal) atau depressi (depression) adalah gangguan mood yang biasa tetapi serius.

Ia menyebabkan gejala-gejala yang teruk yang mempengaruhi bagaimana perasaan anda, berfikir, dan mengendalikan aktiviti harian, seperti tidur, makan, atau bekerja.

Untuk didiagnosis dengan kemurungan, gejala mesti hadir selama sekurang-kurangnya dua minggu. [1]

Sesetengah bentuk kemurungan agak berbeza, atau mereka mungkin berkembang di bawah keadaan yang unik, seperti:

 1. Gangguan kemurungan yang berterusan (juga dikenali sebagai dysthymia) adalah mood yang tertekan yang berlangsung selama sekurang-kurangnya dua tahun. Seseorang yang didiagnosis dengan gangguan kemurungan berterusan mungkin mempunyai episod kemurungan utama bersama-sama dengan tempoh gejala yang kurang teruk, tetapi gejala perlu berlangsung selama dua tahun untuk dianggap sebagai gangguan kemurungan berterusan.

 2. Kemurungan postpartum adalah lebih serius daripada "blues bayi" (gejala kemurungan dan gejala keresahan yang biasanya jelas dalam tempoh dua minggu selepas bersalin) yang banyak wanita mengalami selepas melahirkan. Wanita dengan kemurungan postpartum mengalami kemurungan besar-besaran yang besar semasa mengandung atau selepas bersalin (kemurungan postpartum). Perasaan kesedihan, kegelisahan, dan keletihan yang melampau dengan kemurungan postpartum mungkin membuat ibu-ibu baru ini sukar untuk menyelesaikan aktiviti penjagaan harian untuk diri mereka sendiri dan / atau untuk bayi mereka.

 3. Kemurungan psikotik berlaku apabila seseorang mengalami kemurungan yang teruk serta beberapa bentuk psikosis, seperti mengganggu kepercayaan tetap palsu (khayalan) atau pendengaran atau melihat hal-hal yang menyinggung yang orang lain tidak dapat mendengar atau melihat (halusinasi). Gejala psikotik biasanya mempunyai "tema" kemurungan, seperti khayalan bersalah, kemiskinan, atau penyakit. Gangguan afektif bermusim ditandakan dengan permulaan kemurungan semasa musim sejuk, apabila terdapat cahaya matahari yang kurang alami. Kemurungan ini secara amnya mengangkat semasa musim bunga dan musim panas. Kemurungan musim sejuk, biasanya disertai dengan penarikan diri sosial, tidur yang meningkat, dan kenaikan berat badan, boleh dikatakan kembali setiap tahun dalam gangguan afektif bermusim.

 4. Gangguan bipolar adalah berbeza daripada kemurungan, tetapi ia termasuk dalam senarai ini adalah kerana seseorang yang mengalami gangguan bipolar mengalami episod mood yang sangat rendah yang memenuhi kriteria untuk kemurungan utama (dipanggil "kemurungan bipolar"). Tetapi seseorang yang mengalami masalah bipolar juga mengalami mood yang tinggi - euphoric atau mudah tersinggung - dipanggil "mania" atau bentuk kurang teruk yang dipanggil "hypomania." [2]


Walaupun ia dikatakan sebagai perkara biasa, tetapi jika ia berterusan akan mengakibatkan masalah mental atau masalah lain seperti pergaduhan besar, kerap marah dan tidak siuman.

Untuk mengenal pasti masalah anda dalam kemurungan atau depressi, anda boleh klik di sini untuk memulakan ujian.

Apa simptom depressi?

Simptom yang boleh dikesan setiap hari atau seminggu atau dua minggu adalah seperti berikut :

 • Merasa tertekan (sedih, kosong)

 • Kehilangan minat beraktiviti/bersukan

 • Nafsu makan/ berat badan terganggu

 • Masalah tidur

 • Gangguan psikomotorik

 • Merasa lelah atau tidak bertenaga

 • Merasa tidak berharga/ bersalah

 • Sukar berpikir/ konsentrasi/ mengambil keputusan

 • Berfikir tentang kematian atau mencuba bunuh diri. [3]


Setakat ini, ubat-ubatan tidak mencukupi untuk memulihkan depressi ini, ia memerlukan kaunseling dari pihak pakar untuk memulihkannya.

Tapi anda boleh membuat ujian saringan terlebih dahulu melalui link yang berada di sini.

Jika keputusan anda menunjukkan tahap kesihatan mental yang tidak normal, anda disarankan berjumpa doktor di mana-mana Pejabat Kesihatan seluruh Malaysia.

Anda boleh membuat ujian paling maksimum 2 minggu sekali untuk menguji mental dan perasaan anda.

Sumber :

[1] [2] https://www.nimh.nih.gov/health/topics/depression/index.shtml

[3] https://sains.kompas.com/read/2015/02/05/100320523/apakah-saya-depresi-kenali-tanda-tandanya

Ulasan