Aplikasi Telco Yoodo Jimat Poket Anda

Lubang Biru Paling Dalam di Laut Selatan China

Yongle Dragon Cave di Sansa, Wilayah Hainan, ialah satu jurang biru dan ia membentuk pancuran semula jadi dari berbilion tahun dahulu oleh aliran masuk air laut selepas cairnya glasier.

Berdasarkan Xinhua News, Dragon Hole, atau Longdong, ialah 987 kaki (300.89 meter) dalam, jauh lebih dalam daripada pemegang rekod terdahulu, Blue Hole Dean di Bahamas. (Lubang biru itu mengukur lebih kurang 663 kaki, atau 202 m, dalam.)

Berdasarkan Xinhua, pegangan legenda tempatan yang Dragon Hole disebut dalam novel dinasti Ming "Journey to the West," di mana karakter monyet ghaib mendapat sebatang belantan sakti dari sebuah negara bawah laut diperintah oleh seekor naga.

Penemuan masih belum disahkan atau dikaji semula oleh ahli sains dalam bidang, tetapi jika mereka mengangkat, pengukuran menetapkan Dragon Hole sebagai jauh lebih dalam daripada Blue Hole Dean, kata Pete van Hengstum, seorang ahli geologi laut di Texas A&M University di Galveston, yang menjalankan kajian di lubang-lubang biru dan lubang benam di seluruh rantau Caribbean. - Dipetik dari LiveScienceDari Facebook CCTV

Ulasan