Nak Backpacking? Ikuti Tips Yeop Kongsi ini

Bersantai dengan Ayunan (Hammock)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Setelah kita bersantai pada hari semalam, hari ini adalah waktu bekerja. Tapi biasalah, mesti teringat balik cerita semalam.

Tapi bukan itu yang yeop nak cerita.

Yeop nak cerita pasal Hammock.

Apa itu Hammock?

Ayunan (Hammock) ialah satu anduh diperbuat daripada fabrik, tali atau jaring, menggantung antara dua titik, digunakan untuk mengayun, tidur, atau berehat. Ia biasanya terdiri daripada satu atau lebih panel-panel kain, atau satu rangkaian terjalin benang atau tali tipis menjangkau dengan tali antara dua punca sauh kukuh seperti pokok atau tiang besi. Buaian telah dibangunkan oleh penduduk asal Central and South America untuk tidur. Kemudian, mereka telah digunakan di dalam kapal oleh pelayar membolehkan keselesaan dan memaksimumkan ruang yang ada dan oleh penjelajah atau askar mengembara di kawasan-kawasan berhutan dan akhirnya oleh ibu bapa Dalam 1920-an kerana mengandungi bayi baru belajar untuk merangkak. Hari ini mereka popular seluruh dunia untuk bersantai, mereka juga digunakan sebagai sebuah katil ringan di percutian perkhemahan. Buaian selalunya dilihat sebagai simbol musim panas, masa lapang, rehat dan kehidupan mudah yang mudah.

Jom tengok apa yang best pasal Hammock ini.

[gallery link="none" columns="1" size="full" ids="5004,5005,5006,5007,5008,5009,5010"]

Ulasan

  1. ish tak faham juga kenapa nak berayun di ketinggian camtu, kalau setakat kat depan rumah ok lagi.

    BalasPadam
  2. saya pulak yang seriau tengok diorang dalam hammock tu. Bahaya nya, mintak-mintak la diorang pakai safety harness.

    BalasPadam

Catat Ulasan