Fakta Menarik Anda Tak Tau Pasal Haiwan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Yeop terjumpa satu pos mengenai sifat dan kelebihan haiwan-haiwan berbanding kita. Nak tau? Jom baca.
Baca ini dulu: Banyak-banyak Ayam, Ayam apa takde tempat tinggal?

cats

Kucing:

Adakah anda tahu bahawa seekor kucing mempunyai lebih tulang dalam badannya daripada seorang manusia? Manusia mempunyai 206 tulang dan kucing mempunyai 230 tulang. Kucing mendengar dan melihat dengan lebih baik daripada kita buat juga. Perdengaran seekor kucing lebih sensitif daripada orang dan anjing.Pada waktu malam, kucing dapat melihat enam kali lebih baik daripada manusia. Semua kucing mempunyai satu deria imbang yang sangat mustahil, terima kasih kepada ekor mereka.

labrador-america-top-dog-breed

Anjing:

Untuk masa paling lama, ahli sains mempercayai bahawa anjing berevolusi dari serigala. Bagaimanapun, penyelidikan baru menandakan anjing dan serigala-serigala kelabu berkongsi satu keturunan yang sama.

fish-wikimedia-commons

Ikan:

Adakah anda tahu ikan itu boleh mendapatkan kotor? Ikan boleh hidup binatang-binatang kecil di penimbang mereka. Jika binatang-binatang kecil ini tidak dibersihkan, ikan menjadi sakit. Untuk membersihkan diri mereka, mereka pergi ke terumbu karang. (Ia bukan sebuah spa.) Di stesen-stesen pembersihan ini , terdapat ikan khas memanggil pencuci, yang bermula binatang-binatang kecil ini sisik ikan-ikan lain. Seekor ikan memanggil Hogfish Sepanyol membersihkan bahagian dalam mulut ikan-ikan lain.

Greycheekedmangabey

Monyet:

Adakah anda tahu bahawa terdapat lebih daripada 100 jenis yang lain monyet? Monyet dijumpai dalam Afrika, Asia, Mexico, Amerika Tengah , dan Amerika Selatan. Monyet-monyet Howler boleh dijumpai di hutan hujan Amazon di Brazil. Monyet Howler jantan adalah yang paling banyak bunyi bising dan aling kuat. Apabila ia melolong, ia boleh didengari sehingga 10 batu persegi.

lamb-wikimedia-commons

Biri-biri:

Adakah anda tahu biri-biri itu mempunyai kenangan manis dan boleh mengenali sekurang-kurangnya 50 wajah-wajah biri-biri yang berbeza dan 10 wajah manusia? Mereka juga boleh mengenali emosi negatif atau positif dan bertindak balas terhadap gambar muka yang ramah. Beberapa baka biri-biri (seperti Katahdin dan Dorper) mempunyai rambut seperti manusia daripada bulu. Biri-biri bercakap dengan satu sama lain dengan mendesis menerusi hidung mereka dan dengan membuat mendengus bising. Apabila mereka ialah susah hati, mereka membuat mengembek bunyi.

Wah, banyak benda yeop taktau pasal haiwan-haiwan itu. Jadi, sayangilah haiwan ini.
Baca ini: Banyak-banyak Ayam, Ayam apa takde tempat tinggal?

Ulasan

 1. Evolusi? Mat salleh suka sangat nk orang caya dgn revolusi kn

  BalasPadam
 2. tak sangka jumlah tulang pada kucing lebih banyak pada badan manusia..

  BalasPadam
 3. Tak sangka bebiri ada kebolehan mengingat dan punya EQ

  BalasPadam
 4. Banyak lagi bintang yang disebut di sini. Pergi mana ayam, itik, lembu, ular, gajah dan sebagainya. Elok juga masukkan sekali buaya darat.

  BalasPadam
 5. Wah memang sebelum nhe saya tak tahu pasal nhe hohoho.. Menarik entry nhe sangat sangat berguna :).. Thanks a lot brother Yeop.

  BalasPadam
 6. biri-biri a.k.a kambing mmg mempunyai sensitiviti yang sangat tinggi

  bayangkan kalo pagi ni kamu kutuk dia, ptg je dia buat hal dan boleh membahayakan kesihatan dia, demam la dan sebagainya.

  kalo keluar tidak balik2 tu empunya tuan kambing tu kene ingat apa dia buat dekat KAMBING tu.

  pengalaman atauk saya jaga kambing hehehehheheh

  BalasPadam
 7. Selama ni ingatkan pengimbang untuk kucing ialah misai dia, ekor dia ke rupanya

  BalasPadam

Catat Komen