Aplikasi Telco Yoodo Jimat Poket Anda

Apa Kandungan Kapsul Masa Sebenarnya?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

timecapsule

Sedang yeop membaca maklumat dalam Google, yeop terbaca berita mengenai kapsul masa yang ditanam di The Mall (kini dikenali sebagai Sunway Putra Mall) di Kuala Lumpur di laman berita Astro Awani.

Pencarian di situ tidak terhenti, yeop terus mencari di Enjin Google dengan ayat "kapsul masa Mahathir" dan terpampang informasi yang yeop masih tidak tahu. Yelah, masa tu mana ada internet.

Rupanya kapsul masa juga ditanam di Putrajaya, itu pun yeop mencari di CariGold.com.

Maksudnya, kapsul masa ini wujud rupanya.

Pencarian yeop tidak terhenti di situ, yeop berusaha mencari apa yang ditulis dalam kapsul masa itu. Kemudian yeop terjumpa satu entri blog yang menceritakan mengenai isi kandungan dalam kapsul tersebut.

Dalam entri Pandangan Mustaqim, beliau pernah bertanya kepada ahli falak mengenai isi kandungan kapsul ini. Baca di bawah ini.
Bukanlah tujuan saya menulis untuk bercerita mengenai mereka, tetapi mengenai kandungan kapsul masa yang ditanam oleh Dr Mahathir yang diramal oleh ahli-ahli falak pada tahun 1987. Antara isi kandungan kapsul masa yang didakwa ditulis Dr Mahathir sendiri oleh para ahli falak ialah;

1) Kita akan berperang dengan Singapura pada tahun 2012
2) Singapura akan menyertai Malaysia pada tahun 2015
3) Malaysia akan berpecah pada Utara dan Selatan pada sekitar tahun tersebut
4) Satu kejadian akan berlaku dan Malaysia akan menjadi kuasa besar ekonomi dunia pada tahun 2017 dan menjadi kuasa utama ekonomi menggantikan USA menjelang 2020

Saya diberitahu ada 11 perkara yang Tun Dr Mahathir tulis, tetapi saya hanya catatkan 4 kerana ia adalah yang paling menarik untuk dibicarakan. Ini kerana, selepas 23 tahun perkara tersebut diceritakan kepada saya, kini ia sudah menampakkan kebenaran. Renungkan;

1) Kita akan berperang dengan Singapura pada tahun 2012.
- Umum mengetahui hubungan Malaysia dan Singapura yang tidak pernah baik. Dan terkini, Khazanah sudah Berjaya membeli beberapa kepentingan Temasek. Selain Malaysia dibawah Dato Seri Najib mendapat sokongan dari USA(Obama), Singapura pula melalui detik sukar ekonomi yang menggadai Negara seperti Dubai menampakkan hasil kemusnahan pada rakyat. Jika ekonomi tidak stabil, Singapura akan mengambil jalan mudah yakni Negara jiran dan perang yang dikatakan belum berlaku, tetapi perang saraf dan budaya sudah lama bermula. Kini ramai rakyat Malaysia menolak persempadanan Negara Berdaulat dan mahukan Negara Bebas seperti Amerika atau globalisasi kononnya. Malah ramai bijak pandai ekonomi serta tenaga pakar kita lahir dari sistem pendidikan Singapura. Ya! Malaysia dan Singapura sedang berperang dan setakat yang saya tahu, Malaysia sudah kehilangan ramai Rakyat yang kini tidak bangga menjadi Malaysia.

2) Singapura akan masuk Malaysia
- Mengikut keadaan ekonomi dunia yang menjejaskan Singapura dengan amat teruk, serta kata-kata yang lahir dari mulut Lee Kuan Yew untuk kali kedua semasa Pak Lah menjadi PM, serta keagresifan DAP menukar Malaysia menjadi republik. Ia tidaklah mustahil apatah lagi Malaysia membangunkan Iskandar Region Development di Johor dan rakyat Singapura tidak memerlukan passport untuk ke Iskandar. Ya! Singapura sudah pun menyertai Malaysia. Perlu diingat janji Tun Musa Hitam dimana Iskandar akan menjadi kawasan bebas DEB.

Ramalan 1 dan 2 juga dibukitkan melalui kajian pakar geogologi dunia yang mengatakan Jakarta akan hilang dari peta dunia disebabkan air laut meningkat kurang dari 20 tahun dari sekarang. Mengapa tiada analisis dan berita mengenai Singapura?

3) Malaysia akan berpecah pada Utara dan Selatan
- Tiada siapa menyangka landskap politik Malaysia akan berubah begitu drastik sekali. Samada pelantikan Pak Lah satu kesilapan atau boneka untuk mengesahkan ramalan tersebut, kini, jika anda layari dan amati analisis Kickdefella, Melayu tidak lagi memegang kuasa pemerintahan. Dengan begitu Allah berkuasa merubah PAS dari parti yang memperjuangkan agama dan Melayu, kini tidak lagi. Semuanya membawa petunjuk Melayu pengundi terbanyak dan memberi kuasa pada Bukan Melayu dan akan akibatkan satu lagi konflik perkauman yang kali ini pasti membawa kepada perpecahan Utara dan Selatan. Jika bukan Melayu ambil Selatan, memanglah Lee Kuan Yew sehebat Tun Dr Mahathir meramal dan sedang bersiap sedia menyokong pengambilan selatan Malaysia dan Singapura akan menyertai Malaysia Selatan.

4) Satu Kejadian Akan Berlaku
- Saya tidak boleh ceritakan apakah kejadian ini kerana khuatir menimbulkan ancaman keselamatan, tetapi saya pasti pihak yang rugi dalam pembahagian Malaysia Utara dan Selatan tadi akan diberi hikmah oleh Allah dan sebenarnya kejadian seperti kesan panas dunia, takat air laut naik, pulau ditelan laut dan sebagainya memberi banyak petunjuk yang ramalan ini adalah benar.

Semua ini sudah diberitahu pada saya pada tahun 1987. Saya tidak pernah percaya tetapi kerana yang memberitahu kepada saya ialah ahli falak yang telah banyak membuktikan kebenaran kata-katanya kepada saya, maka saya ingat setiap apa yang diberitahu sekadar sebagai pengetahuan. Tetapi, abad 21 ini menyaksikan setiap perkara yang diramalkan dahulu yang dianggap mustahil, kini, cuaca bumi, landskap politik, ekonomi dunia semuanya seperti mengarah kearah ramalan tersebut.

Saya bukan mahu menghasut atau menakutkan sesiapa, apa-apa pun ia sekadar ramalan dan jika benar sekalipun orang yang bertanggungjawab mengesahkan ialah penulis kapsul masa tersebut iaitu Tun Dr Mahathir. Selain dari itu, marilah kita berdoa, berhati-hati, bersatu mempertahankan Negara tercinta dan bersedia untuk berubah demi Agama, Bangsa dan Negara.

Yeop tak pasti perkara ini akan terjadi atau bakal terjadi, tetapi inilah takdir Allah yang menentukan semuanya.

Wallahualam.

 

Ulasan

 1. Salam ini kali pertama saya singgah di sini ketika blogwalking hehe.. terkejut juga ulasan kapsul tu.. filem yang akan datang tak lama lagi kapsul maybe ada relate sikit2.. taktau la kan,, kena tengok hehe

  BalasPadam
 2. Kebijakasanaan dr mahathir sehingga dpt ramal keadaan akan dtg walau bukan tepat, ianya boleh menjadi rujukkan utk hadapi perkara yg buruk.

  Yg pepecahan tu mmg jelas. Pulau pinang siap buat slogan sendiri kemerdekaan. Kebenaran tu sy x pasti

  BalasPadam
 3. yg no 2 tu memang dh bnyk org singapore beli aset kt mesia..hurmmmm

  BalasPadam
 4. ramalan tu cuma kebetulan, Allah sebaik-baik perancang

  BalasPadam
 5. kapsul masa tu ibarat ramalan-ramalan yang mungkin akan berlaku di masa akan datang? Apa agaknya method yang Tun M gunakan untuk tulis perkara-perkara tu semua, jika benar, ia seperti yang diceritakan.

  BalasPadam
 6. Baru terbaca minggu lepas..di blog yang sama juga :-))
  Tq info

  BalasPadam
 7. Tak pernah saya tahu pun ada kapsul masa yang ditanam oleh Tun M dulu

  BalasPadam

Catat Komen