Aplikasi Telco Yoodo Jimat Poket Anda

Gamat Ala Arnab Kecil

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Tahukah anda bahawa haiwan lautan seperti gamat pada mulanya hanya seperti arnab kecil?

bunny-slug-590x330

Ia telah ditemukan di satu tempat di Jepun, menyatakan bahawa satu lintah bulan laut kelihatan seperti seekor arnab kecil yang gebu. Ia membuat haiwan yang terkenal di Internet secara keseluruhannya.

Pengguna Twitter di Jepun berkata, mereka tidak pernah melihat haiwan secomel begini seperti arnab kecil yang hidup di lautan.

Jorunna ialah sejenis petala kurang moluska, dari spesies kelas droid parva dan dijumpai sepanjang Lautan Hindi antara Jepun dan Filipina. Apa membuat mereka kelihatan arnab seperti ialah rhinophores telinga seperti mereka, yang sebenarnya penerima-penerima bau makhluk yang membantu mereka mengesan makanan. Ikatan umbai mewarna di bulu mereka sebenarnya cerata mereka, yang bekerja sebagai satu mekanisme bertahan. Mungkin kejelitaan mereka tidak akan menangkis serangan apa-apa pemangsa semula jadi, tetapi mereka boleh menggunakan semua bantuan mereka boleh menaiki pertahanan! Mereka hanya lebih kurang dua sentimeter panjang!

slug-butt

Ia walaupun mempunyai satu ekor gebu yang ringan seperti seekor arnab! Menyelisik ini sebenarnya bagaimana lintah bulan bernafas. Di sini sebuah video yang menunjukkan haiwan itu lari merentasi dasar laut:

 


Dipetik dari Geek.com

Ulasan

Catat Komen