Aplikasi Telco Yoodo Jimat Poket Anda

Bagaimana Mereka Menyapa Antara Satu Sama Lain Di Serata Dunia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

suami isteri

Selain bermain dengan tangan, seperti 'hands up' dan bersalaman, ada juga bangsa lain di sesetengah negara seluruh dunia mengamalkan budaya mencium.

Jap, bukan mencium suami isterilah...

Katanya, mencium antara satu sama lain adalah budaya mereka. Okey, rasanya mungkin yeop perlukan menjelaskan kata-kata yeop tadi. Jangan terkejut pula bila anda pergi merantau ke negara itu.

1. Eskimo Kiss (Ciuman Eskimo)

eskimo kiss

Memanggil 'Ciuman Eskimo,' orang di menunjukkan kasih wilayah Artik dengan menekan hidung mereka terhadap hidung, pipi atau dahi orang yang lain. Tradisi inijuga diamalkan secara meluas di Mongolia, Vietnam, Kemboja, Islands Polinesia , dan kaum bahasa Maori New Zealand.

2. Cium Pipi Kanan (Right Cheek Kiss)

right cheek

Dalam banyak negara Eropah seperti Belanda, Switzerland, Montenegro, Macedonia dan Slovenia, pada kebiasaannya kepada orang menyambut dengan mencium pipi satu sama lain tiga kali sebagai gantian, bermula dengan pipi kanan.

3. Tunduk Hormat

tunduk hormat

Mengucup dalam orang ramai bukan satu tradisi popular di Jepun. Sebaliknya, lelaki dan wanita menyambut satu sama lain dengan menunduk. Digemari berbanding satu jabat tangan bersahaja atau satu pelukan.

4. Cium Pipi Dua Kali

cium pipi dua kali

Untuk rakyat Itali, ciuman sekali tidak mencukupi. Satu ciuman dianggap selesai hanya apabila ia dilalukan di setiap pipi dua kali.

5. Ciuman Perancis (France Kiss)

Ciuman Perancis (France Kiss)

Seperti rakyat Itali, bahasa Perancis juga percaya kepada mencium setiap pipi dua kali. Dan sudah tentu, amalan ciuman Perancis, satu amat bentuk yang ghairah, romantik dan sesual (paham-paham jelah) ciuman, dikaitkan dengan mereka.

6. Lidah yang fasih (gift of the gab)

gift of the gab

Orang Ireland yakin bahawa sesiapa yang mencium Blarney Stone, yang ditempatkan di Blarney Castle, akan memperolehi hadiah kepetahan. Penduduk setempat memanggil ia 'lidah yang fasih.'

7. Ciuman Tangan Kepada Wanita

ciuman tangan

Ciuman bukan sahaja satu ungkapan kasih sayang atau sapaan. Dalam banyak budaya, ia satu cara menunjukkan hormat. Dalam negara-negara seperti Poland, Austria, Hungary, Romania dan Slovakia, satu ciuman di tangan ialah cara tepat menyambut seorang wanita.

8. Sujud Hormat

Sujud Hormat

Amalan mencium satu sama lain tidak biasa antara kebanyakan suku-suku Afrika. Sering dilihat sebagai satu tanda hormat, orang biasanya sujud hormat sebagai satu tindakan junjungan.

9. Ciuman Hormat untuk Lelaki

ciuman lelaki

Dalam negara-negara Arab, ciuman lelaki lelaki ialah satu amalan biasa. Satu pelukan, diikuti oleh ciuman pipi atau dahi biasa. Tetapi mencium seseorang dari hadapan jantina tidak dihargai, melainkan dia seorang sahabat atau keluarga.

10. Ciuman Udara (Air Kissing)

ciuman sapaan

Ciuman Udara, yang tidak melibatkan hubungan sebenar, ialah satu cara biasa menyambut satu sama lain di Australia.

11. Satu Ciuman

one kiss

Dalam negara Amerika Latin seperti Mexico dan Colombia, orang biasanya merupakan disambut dengan satu ciuman manakala di Brazil, satu ciuman di setiappipi lebih baik. Wanita di Ekuador ditegur dengan satu ciuman di pipi kanan mereka sahaja.

12. Tidak Kepada Ciuman di Tempat Awam

tidak kepada ciuman awam

Menganggap sebagai rahsia, mengucup dalam orang ramai tidak mengalu-alukan di sesetengah negara Asia seperti India dan China.

13. Adat Ciuman Unik

pilihan ciuman unik

Beberapa negeri-negeri AS mempunyai adat-adat ciuman yang unik. Misalnya, mencium isteri seseorang pada Ahad dianggap haram di Hartford, Connecticut. Untuk seorang lelaki dengan kumis untuk "biasanya mencium orang" dianggap haram di Indiana. Di Cedar Rapids, Iowa, ia satu jenayah mencium seorang yang tidak dikenali.

14. Ciuman Antara Jantina Sama

ciuman wanita

Ciuman awam antara wanita dan lelaki dilarang di Mesir. Bagaimanapun, jantina sama dapat bersalaman satu sama lain dengan mencium di pipi tiga kali.

Jadinya, kalau pergi merantau ke negara-negara yang anda lawat, jangan terkejut pula bila mereka melakukan perkara tersebut.

Fakta dari MSN Travel dan diterjemah menggunakan CitCat.com.

Ulasan