Aplikasi Telco Yoodo Jimat Poket Anda

Apakah Benar-benar Ambil Tahu Setelah Diputuskan Persahabatan di Facebook

friends facebook

Oleh Dr. Jennifer Bevan

Rangkaian sosial telah perubahan asasi bagaimana anda berinteraksi dengan satu sama lain. Misalnya, penyelidik mencari masa dan sekali lagi yang tapak-tapak jaringan interaktif berguna dalam memelihara perhubungan dengan rakan-rakan rapat dan keluarga anda juga seperti kenalan anda. Tetapi, tempat-tempat ini juga telah mengubah bagaimana anda menamatkan perhubungan kita. Contoh terbaik ini ialah keupayaan "memutuskan persahabatan" (unfriended) seseorang di Facebook.

Dengan klik satu butang, anda mampu menamatkan hubungan Facebook anda. Bagaimanapun , apabila seorang kawan memutuskan hubungan dari Facebook, anda tidak menerima pemberitahuan yang anda telah diputuskan persahabatan. Malah, anda mungkin bagi hanya perhatikan perubahan di status persahabatan apabila jumlah keseluruhan rakan-rakan Facebook anda turun atau jika anda mencari orang yang memutuskan persahabatan anda dan perhatikan mereka tidak lagi disenaraikan apabila satu daripada sahabat anda.

Maka, dengan sifat unik Facebook memutuskan persahabatan dalam fikiran, dua daripada pelajar saya dan saya cuba menentukan bagaimana pengguna-pengguna Facebook bertindak balas terhadap diputuskan persahabatan. Kami mempertimbangkan Facebook memutuskan persahabatan sebagai satu bentukpenamatan hubungan yang akan mengakibatkan individu diputuskan persahabatanmengalami emosi negatif umum dan renungan seperti idea-idea terperinci yang tidak dikehendaki tentang memutuskan persahabatan. Kami juga meramalkan bahawaindividu-individu diputuskan persahabatan akan mengalami pelbagai tahap emosi negatif dan fikiran ini berkaitan dengan penggunaan Facebook umum mereka danhubungan diputuskan persahabatan khususnya (bagaimana menutup rakan dan yang pada asalnya bersahabat). Menguji ramalan-ramalan ini, kami menjalankan satu kaji selidik dalam talian 547 orang dewasa pengguna-pengguna Facebook yang telah diputuskan persahabatan. Tinjauan itu mendedahkan seperti berikut:

-Sama ada responden ialah pengguna-pengguna Facebook "tegar" (takat di manamereka terlibat secara aktif dalam berinteraksi di Facebook).

-Sama ada mereka tahu betul-betul yang mana rakan-rakan Facebook mereka memutuskan persahabatan mereka.

-Sama ada peserta yang diputuskan persahabatan telah memohon permintaan kawan.

Sebagai tambahan, kami meminta individu-individu diputuskan persahabatan memberitahu kami mengapa mereka berfikir mereka mungkin telah diputuskan persahabatan, dengan memilih dari satu senarai sebab mungkin. Kebanyakan peserta menunjukkan bahawa mereka mungkin diputuskan persahabatan sebagai respons kepada satu acara luar talian yang telah berlaku, seperti satu perpecahan atau satu konflik. Tambahan pula, walaupun peserta-peserta paling kurang merasakan bahawa mereka diputuskan persahabatan untuk sebab-sebab yang berkaitan Facebook, seperti menempatkan mengutuk atau komen-komen mentah, mereka yang memang mengalami emosi negatif terbesar dan renungan. Memutuskan persahabatan individu juga merenung lebih banyak apabila mereka bergantung dengan banyak padaFacebook menghubungkan dengan hubungan sosial mereka, atau apabila orang itu yang memutuskan persahabatan mereka ialah satu ahli sahabat karib atau keluarga terdekat.

Ini ialah kajian pertama mempertimbangkan fikiran dan perasaan individu yang diputuskan persahabatan di Facebook dan kami mempelajari bahawa pengalaman menjadi diputuskan persahabatan boleh berbeza mengikut beberapa faktor. Tanpa menghiraukan , bagaimana anda berinteraksi luar talian mempunyai lebih satu impak di mana hubungan dalam talian anda daripada sebaliknya.

Fakta dari MSN Lifestyle diterjemah menggunakan CitCat.com

Ulasan

  1. kawan facebook aje.

    putus pun takpe. haha..

    BalasPadam
  2. unfriend bukan bermaksud tak kawan, tapi cuma tak nak follow je hehehe.

    BalasPadam

Catat Komen