Nak Backpacking? Ikuti Tips Yeop Kongsi ini

Blog Yeop Kini di Aplikasi Android dan iOS

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Setelah beberapa tahun yeop mencari dan membina aplikasi khas untuk blog yeop, akhirnya ketemu juga. Dengan bantuan GoNative.io, yeop berjaya akhirnya.

Cerita Asal

Sebenarnya yeop mencari hampir 3 tahun sejak 2011 (masa tu yeop mula mengenali Android melalui Samsung Galaxy Young) untuk membina aplikasi yang bermula dari koding penyelidikan Android tapi tak berjaya.

Punca di sebalik kegagalan adalah sumber dan tutorial membina aplikasi banyak disiarkan dalam bahasa inggeris dan yeop sebenarnya tak berapa faham sangat dengan pembinaannya kerana amat sukar oleh pengguna biasa seperti yeop.

Setelah hampir tahun ke-2 kegagalan, yeop bertemu dengan GoNative.io iaitu pembina aplikasi iOS dan Android yang tidak memerlukan kod panjang lebar. Hanya letak link blog dan siarkan. Buat masa ini yeop hanya membina aplikasi Android terlebih dahulu. Aplikasi untuk iOS (iPhone, iPad & iPod) terpaksa ditangguhkan atas sebab kos yang tinggi. Aplikasi untuk iOS (iPhone, iPad & iPod) kini berada di blog yeop.

Aplikasi ini dikatakan menggunakan versi 2.2 kerana semasa pengeluaran versi 1.0 hingga 1.2 ia masih dalam pengujian persendirian oleh yeop. Untuk lebih lanjut pergi ke Sejarah Pengeluaran Aplikasi.

Tujuan

Tujuan yeop buat aplikasi ini untuk memudahkan anda untuk berhubung dan membaca entri terkini serta memberi komen dengan cepat dan mudah tanpa mengingat link blog yeop. Hanya klik aplikasi tu dan terus baca.

Skrin Shot Aplikasi Android Yeop Maz

[gallery columns="2" link="none" size="full" ids="6394,6395,6396,6397"]

Sejarah Pengeluaran Aplikasi

Versi 1.0: Pengeluaran Pertama (tahun 2012)

Versi 1.1: Perpindahan kod dari Blogspot ke Wordpress (hujung tahun 2012)

Versi 1.2: Menggunakan GoNative.io dengan penambahbaikan menu kiri dan refresh button, latar belakang mengikut tema blog iaitu kelabu-hitam-putih (pada November 2014)

Versi 1.3: Penambahbaikan menu kiri dan menambah butang carian (08/02/2015)

Versi 2.0: Penukaran Nama Khairil Mazri Dot Com kepada Yeop Maz, penambahbaikan link dan penambahan akaun di laman sosial, logo baru, paparan muka baru. (11/08/2015)

Versi 2.1: Perubahan warna latar belakang mengikut blog sebenar (13/10/2015)

Versi 2.2 : Penukaran warna pada bar atas (untuk Android) dan pelancaran aplikasi khas untuk iOS! (02/01/2016)

Versi 2.2.1: Link muat turun ditukar dari Mediafire ke Zippyshare (14/10/2016)

Versi 2.2.2 : Link muat turun ditukar dari Zippyshare ke Google Drive (10/12/2017)

Cara Muat Turun

1. Klik butang button-play melalui telefon pintar Android anda dan klik .

 

Anda juga boleh muat turun Pembaca Kod QR dari aplikasi Android anda.

qr-code-scanner-android

Cadangan aplikasi untuk dimuat turun seperti QR Code Reader <--- Klik di sebelah.

Kemudian, anda scan Kod QR di bawah ini dan klik .



 

2. Untuk mengisi di dalam telefon Android anda, pastikan anda telah menanda (tick) pada bahagian 'Sumber Tidak Diketahui' pada bahagian 'Sekuriti'. Caranya: Aturan (Setting) => Sekuriti (Security) => Sumber Tidak Diketahui (Unknown Resource) (/) => OK => Selesai (Done)

[gallery link="none" columns="2" size="full" ids="6398,6399,6400,6401"]

Lompat ke cara ke-3 jika anda telah selesai cara ke-2.

3. Untuk mengisi aplikasi ini, anda perlu mencari fail terlebih dahulu kerana ia diletakkan di fail Muat Turun. Caranya: Menu => File Manager => Device Storage atau SD Memory Card (selalunya ia simpan di Device Storage) => Download => yeopmaz2.2.apk => Install => Open @ Done

[gallery size="full" link="none" ids="6402,6403,6404,6406,6407,6408"]

Kemaskini!

Bagaimana anda hendak memasukkan blog yeop dalam iPhone, iPad & iPod anda?

Langkah 1 --> Pergi ke Safari dan taip yeopmaz.com di address atas.

[gallery link="none" size="full" columns="2" ids="5340,5341"]

Langkah 2 --> Klik di "Share Sheet", pilih "Add To Home Screen"

[gallery link="none" size="full" columns="2" ids="5343,5342"]

Langkah 3 --> Taip nama "Yeop Maz" di Teks seperti di bawah dan Add. Dah selesai.

[gallery link="none" columns="2" size="full" ids="5344,5345"]

Alhamdulillah, Akhirnya anda telah selesai mengisi aplikasi ini. Hehehe. Jadi, apa pandangan anda mengenai aplikasi ini? Teruja? Gembira? Hebat? Mari memberi pandangan di bawah ini.


Apa pandangan anda mengenai aplikasi terkini yeop?




Terbaik

Bagus

Boleh Tahan

Bolehlah...

Perlu Diperbaiki



online polls


Ulasan

  1. err...hebat, tapi kenapa gambarnya tak keluar yop?

    BalasPadam
  2. Untunglah blog ada aplikasi Android.. huhu..

    Kenapa byk gambar dalam entri tak boleh view? bukan entri ni je.. entri yg lain2 pun sama tak boleh view gambar..

    BalasPadam
  3. Mungkin saiz gambar tak sesuai dengan mobile view.

    BalasPadam
  4. wah yeop sudah maju dalam blogging tahniah ;)

    BalasPadam
  5. kalau dah expert nanti, bleh la ambil ubah buat aplikasi android plak. :)

    BalasPadam
  6. kalau nak expert lg bolehlah belajar lebih pasal pembinaan aplikasi. insyaAllah tengok masa dan modal :)

    BalasPadam
  7. wahh..

    terernya.

    gua tak tahu pun nak wat aplikasi camni.

    BalasPadam
  8. Taklah, biasa saja. Lu pun boleh buat. Hehe

    BalasPadam
  9. Wah hebat ada app sendiri..tahniah encik

    BalasPadam
  10. Kalau bro publish di Google Playstore atau Amazon Appstore agar lebih mudah capaian dan proses pemasangan lebih cepat. Apapun tahniah kerana berjaya integrate blog dalam bentuk aplikasi android.

    BalasPadam
  11. kemaskini akan datang yeop masuk dalam Google Play Store. InsyaAllah.

    terima kasih dengan sokongan bro (y)

    BalasPadam
  12. Yeop bijak mengambil kesempatan dengan kecanggihan teknologi telefon pintar. Bagus untuk penjenamaan Yeop. Tahniah....

    BalasPadam
  13. Apa istimewanya yeop ada aplikasi ni....x sabar nk tunggu skrin shott paparan fia

    BalasPadam
  14. keistimewaannya, tak perlu ingat link blog sahaja.

    jika ingin membaca atau mencari entri lepas boleh klik di aplikasi dan terus baca. tak perlu buka browser.

    BalasPadam
  15. Terbaik la yeop...semoga mendpt sambutan yg menggalakan dr peminat yeop..

    BalasPadam
  16. Tahniah Yeop Maz. satu usaha yang bagus, boleh diperbaiki lagi.

    BalasPadam
  17. Mantop tu Yeop! Tahniah ya, disebalik cabaran dan halangan berjaya menyiapkan android apps untuk blog yeop...

    BalasPadam
  18. hebatnya yeop...taniah dan semoga success
    nmpk aktif dengan one xox skrg ni

    BalasPadam
  19. Dulu pernah try untuk develop apps android sendiri. Tapi putusa asa sebab pening dengan coding..haha.

    BalasPadam
  20. hebat.. hebat.. tak semua blogger ada app sendiri

    BalasPadam
  21. taklah Qiya, yeop pakai website yg yeop bagitau dlm tu. yeop nk mudahkan kerja saja, pening nak siapkan koding tu. huhuhu

    BalasPadam
  22. yeop maju setapak lagi..

    nampak mcm susah nak buat aplikasi gini..

    BalasPadam
  23. ada penambahbaikan sedikit pada kemaskini akan datang.

    tunggu...

    BalasPadam
  24. wow.. dasyat yeop sekarang ni.. tahniah!

    BalasPadam
  25. tahniah tahniah.. bukan semua blogger ada app sendiri

    BalasPadam
  26. Tahniah Yeop! Memang hebat dan saya doakan anda terus success

    BalasPadam
  27. Salam Ukhuwah dari Bunda..

    BalasPadam
  28. Rajin la yeop ni expolre...sy juga berminat...moga sempat nanti

    BalasPadam
  29. wahhh! dah ada updated version ni..bagus! keep it up!

    BalasPadam
  30. oho..jeles plak..rasa macam nak buat juga le..ehhee..dasat yeop

    BalasPadam
  31. Canggih buat aps sendiri. Syabas buat saudara

    Kerana benar benar mengaplikasikan kemanuan teknologi

    BalasPadam
  32. Wahh menariknya apss sendiri ??

    BalasPadam
  33. mestilah. mudahlah orang nak layari ke blog kita.

    BalasPadam
  34. terbaik yeop! selangkah ke hadapan :)

    BalasPadam

Catat Ulasan