Tahukah Anda: Hanya Guna Badan Ford Granada Boleh Jadi Pagani Zonda?Selepas membeli kereta ‘penderma’ untuk hanya £100, pakar IT Nick Truman ketika itu berpunca roda, tayar, kotak gear, cermin depan dan semua bahagian-bahagian murah yang lain di eBay

Mendedikasi petrol head Nick Truman membelanjakan lima tahun peralihan dia £100 Ford Granada ke dalam sebuah kereta hebat £1m replika - menggunakan skrap dia membeli di eBay.

Nick membeli enjin Jaguar lama untuk £89 dengan niat berubah ia ke dalam satu meja kopi terperinci.

Tetapi bila dia sedar ia terlalu besar dia membuat keputusan mewujudkan sebuah replika Zonda supercar, Pagani 200mph.

Selepas membeli kereta ‘penderma’ untuk hanya £100, pakar IT ketika itu berpunca roda, tayar, kotak gear, cermin depan dan semua bahagian-bahagian murah yang laindi eBay.

Dengan kagum, Nick mesti mengusahakan replika dia walaupun tidak pernah telah melihat satu Zonda dalam kehidupan sebenar. Dia menggunakan satu model beracuan dan gambar dari internet memandu dia sebaliknya.
Dengan kasih sayang mereka bentuk: Butiran belakang di supercar buatan sendiri Nick. (SWNS)

Projek peliharaan Nick Truman mengambil dia lima tahun menamatkan. (SWNS)

Dalam semua keagungannya: Nick telah membelanjakan sekitar £15,000 mengenai projek itu. (SWNS)

Dalam beberapa tahun yang akan datang, Nick menghabiskan ribuan jam bekerja menciptanya sendiri memegang apa dianggap sebagai salah satu motor-motor moden besar.

Semasa projek dia memotong mencapai kemuncak telunjuk dia di turbo dengan digit kemudian menembak daripada paip ekzos.

Dia juga dihantar kenya Bahrain - di mana dia bekerja untuk seketika - dan mempunyai didaftarkan untuk didorong secara sah.

Tetapi enjin Jaguar meninggal dunia di Bahrain apabila adat meninggalkan enjin berlari selama berjam-jam di panas terik salir petrol kerana dia meninggalkan negara itu.

Jadi dia membeli enjin Audi V8 terpakai, yang membadai, sebelum membeli satu lagi V8 yang mana pada masa ini di dalam kereta.
Perjanjian sebenar: Satu Pagani Zonda sebagaimana satu Nick Truman yang membina di garaj dia. (SWNS)

Kerja sedang dijalankan: Zonda yang buatan sendiri Nick semasa pembinaan. (SWNS)

Masih tidak menamatkan: Projek bercita-cita mendapat paintjob. (SWNS)

Dengan kembar turbos, Nick percaya kereta sekarang bermegah-megah lebih daripada 500bhp - walaupun dia masih belum meletakkan keretanya kepada ujian.

Yang sudah berkahwin bapa tiga anak itu , dari Iver, Bucks, berkata: 'Semua saya mahu lakukan membuat sebuah meja kopi, tetapi saya akhirnya membina sebuah kereta.

'Ia satu projek seronok lakukan dengan anak saya walaupun isteri saya tidak kagum sangat.

'Dalam tahun pertama projek menjadi berlebihan. Saya akan buat audio memanggil dengan pengisar sudut dalam satu dan menelefon yang lain.

'Banyak darah dan peluh memasuki ia, benar-benar.
Ketepatan: Lencana di kerja yang dibuat kerana minat Nick. (SWNS)

Rancangan asal Nick ialah untuk membuat sebuah meja kopi daripada enjin Jaguar lama. (SWNS)

Perhatian terhadap perincian: Projek Nick mengambil ribuan jam bekerja. (SWNS)

'Orang yang memandu melepasi dan sentiasa menghentak brek-brek mereka dan melihatnya. Jika anda tidak pernah melihat satu Zonda sebelum ini, anda mungkin tidak tahu ia bukan satu di pandangan pertama.

'Badan tidak sempurna tetapi ia membuat orang tersenyum dan kanak-kanak suka saya ia.'

Selepas menggunakan 1990 Scorpio Ford Granada sebagai satu asas, Nick menbeli di eBay untuk bahagian yang termasuk kotak gear £5, roda dari Lexus dan tayar dari Porsche.

Kaca gentian untuk badan menelan belanja £50 manakala enjin semasa ialah £240. Bahagian-bahagian yang paling mahal ialah lampu, yang menelan belanja £95 setiap satu.

Bagaimanapun kos telah dikira dan Nick memikirkan dia telah membelanjakan sekitar £15,000 di kereta.

Dia menambah: 'Saya tidak akan melakukannya lagi dan di pengalaman lalu saya mungkin tidak akan mula. Saya pernah menjalani empat enjin, dua kotak gear, tiga cermin depan.

'Benda yang paling susah mungkin menyambungkan tingkap-tingkap elektrik, penyaman udara dan system sistem penguncian pusat. Saya benar-benar terhibur.'

Manakala ia bukan jalan sah di UK, kereta menjadi ahli jalan masuk Nick di sebelah Ferrari klasik dia 308 GT4 Dino.

Dia akhirnya berharap untuk ambil ia kepada jalur seretan atau lapangan terbang Top Gear melihat bagaimana cepat ia.
Sumber dari Yahoo! UK & diterjemah menggunakan CitCat.com

Ulasan