Aplikasi Telco Yoodo Jimat Poket Anda

Apa Itu Energy Return Wheel (ERW) ?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Yeop sangat tertarik dengan penggunaan tayar kereta dan basikal di Malaysia, cuma kita dah biasa sangat dengan tayar tanpa tiub, tetapi ada udara. Ini membuat anda pening kepala apabila tayar kereta anda pancit di tengah jalan.

Tetapi...

Pernahkah anda terfikir dengan tayar tanpa udara?

Yeop mula tertarik dengan video YouTube mengenai kereta tentera dari luar negara yang menggunakan teknologi baru ini.

Jika ia berlaku di negara kita iaitu Malaysia, mesti ramai terpegun dengan teknologi tersebut. Tapi ramai tertanya, apa benda itu? Tayar mana? Kita pun kompius kan. Hehehe

Ia dipanggil sebagai Energy Return Wheel atau singkatannya ERW.

ERW telah direka oleh Brian A. Russell, warga Amerika Syarikat yang mendaftarkan namanya di bawah syarikat Britek Tire and Rubber, hanya bertumpu kepada tayar automobil dan trak. Beliau adalah pencipta dan pengubah kepada penggunaan tayar tradisional di dunia.

Paten pertama beliau telah didaftar pada tahun 2002, pada masa yang sama syarikat Britek telah didaftarkan di Amerika Syarikat. Sejak dari itu, beliau telah menjual ke dalam negara dan seluruh dunia, termasuklah negara China.

Kedua-dua prototaip telah berjaya dibina dan diuji oleh sebuah kereta keluarga pada keberatan 3,000 ib (1,400 kg). Market kedua dalam syarikat beliau adalah basikal dan ia masih dalam pembinaan.

Struktur dan Kegunaan ERW

ERW dibina dua peranan utama, bingkai dalam & infrastruktur yang menunggang gandar kenderaan roda pneumatik standard dan bingkai luar yang mempunyai membran getah di bahagian dalam dengan sebuah hentakan kaki di bahagian luar.

Pembinaan memerlukan sambungan antara yang dalam dan luar, ini pada asalnya oleh spring bergelung dan telah sekarang digantikan dengan getah menganjur, pihak pengilang mendakwa ini memberi ciri anjal yang produk dinamakan, ia tidak jelas jika ini menterjemahkan kepada kecekapan yang bertambah baik atau jika kos alam sekitar bertambah pengeluaran lebih berat ini. Disebabkan sifat tayar-tayar ini, penggantian mungkin menjadi sangat mahal dan sukar berbanding dengan satu tayar pneumatik standard.

Pencetus idea, Brian A. Russell menuntut yang berikut, ia bagaimanapun tidak berasas dan secara saintifik tidak tepat:

An object that is sprung requires dramatically less energy to move than an unsprung object. In addition to the use of springs, an object can be sprung by stretching rubber. Scientists call this “Elastic Potential Energy.” At the center of the ERW is a layer of rubber. Through the use of adjustable rods, the rubber is stretched, which stores elastic potential energy in the wheel, turning the ERW into a 360-degree slingshot that retains energy (hence the term “Energy Return Wheel”). When the ERW is attached to an object, that object becomes sprung. The attached object becomes de-weighted and requires dramatically less energy to move than an unsprung object. Less energy to move means an increase in fuel efficiency.

In theory, when a car is riding on ERWs, it will be like riding on 4 slingshots. This “Slingshot Effect” could cause a dramatic improvement in the car’s acceleration. Because the ERWs could de-weight the car, its braking performance should also be improved. Because the ERW doesn’t have a sidewall like pneumatic tires, there shouldn’t be any lateral sidewall deflection when the car is cornering. No sidewall deflection means an increase in handling performance as well.

Pendirian korporat dan gol

Britek menuntut ERW mempertingkatkan kecekapan bahan api dan meningkatkan prestasi dengan penurunan jumlah tenaga hilang melalui kecacatan tayar, ini melakukan bagaimanapun mengurangkan cengkaman sebagai kurang getah dalam hubungan dengan jalan pada mana-mana titik.

Britek memasarkan produk mereka seperti berikut:

Untuk secara mendadak mengurangkan kebergantungan kita di minyak asing, tambahan kepada menaik taraf kenderaan baru, kami memerlukan satu teknologiyang boleh memakai kenderaan yang sudah pun di atas jalan! Bahan besar tentang ERW adalah ia boleh menggantikan roda dan tayar sebuah kenderaan. Ini bermaksud ERW boleh memakai sebarang kenderaan, sama ada ia baru, terpakai, kereta atau trak. ERW bukan satu pesaing kepada hibrid, elektrik, hidrogen, etanol, biobahan api dan teknologi-teknologi penjimatan bahan api lain. Agak bertentangan, kerana ia hanya akan membuat kenderaan menggunakan teknologi-teknologi ini lebih cekap.

[gallery link="none" ids="3089,3090,3091,3092,3093,3094,3095,3096,3097,3098,3099"]

Harga untuk sebuah tayar jimat ini hampir mencecah berpuluh ribu ringgit sebab diimpot dari Amerika Syarikat, dan buat masa ini hanya tayar untuk basikal sahaja dijual dengan harga minimum US$625.00.

Anda boleh layari di laman www.energyreturnwheel.com atau Youtube Energy Return Wheel.

Sumber ini dipetik dari Wikipedia English dan di'sarikata' oleh Citcat.com dan gambar dari Imej Google.

Sekian, terima kasih. Wassalam

Ulasan

  1. harganya berpuluh ribu ringgit ni ena.
    kalau Umat Islam pandai bina benda ini kan bagus.

    BalasPadam

Catat Komen