Aplikasi Telco Yoodo Jimat Poket Anda

Alhamdulillah, Rezeki Jangka Panjang Datang!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Alhamdulillah.

Alhamdulillah.

Alhamdulillah.

Sebenarnya yeop agak sibuk sejak bulan ini sebab banyak perkara yang perlu dilakukan, tapi mungkin entri ini akan membuat anda nak sangat nak baca.

Baiklah, sebenarnya yeop sibuk kerana yelah, aktiviti yang tak habis-habis dibuat untuk menyambut Ramadhan Al-Mubarak.

Ada lagi, sebenarnya juga yeop nak keluar dari Gerik Perak dengan mengisi pertukaran melalui E-Tukar Bukan Guru Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) (nota: hanya Internet Explorer boleh dibuka) pada 1 April lepas.

Tiga tempat di negeri berbeza yang yeop diisi, iaitu Jasin Melaka, Kuala Selangor Selangor dan Ipoh Perak (kemudian ditukar ke Sabak Bernam Selangor).

Yeop masih ingat lagi, semasa memohon izin Ketua Jabatan di sekolah yeop untuk mengisi sendiri kelulusan pertukaran yeop untuk kali ke-4, yeop merayu kepada beliau supaya mengisi sendiri kelulusan pertukaran yeop. Akhirnya yeop telah diluluskan pertukaran dengan syarat ada pengganti.

Yeop memang menjangkakan bahawa, apabila ketua jabatan sendiri menyatakan begitu semestinya tiada harapan untuk keluar dari sini sebab 3 kali minta tukar tapi tak diluluskan.

Yeop masih ingat lagi, apabila yeop mendapat panggilan dari pihak pertukaran di Putrajaya yeop cuba merunding dengan mereka untuk menempatkan yeop di Sabak Bernam. Akhirnya yeop mendapat tahu ada kekosongan di sekolah rendah & sekolah menengah, yeop sangat bersyukur. Kemudian yeop buat persiapan awal sebelum ditukarkan ke sana.

Antaranya adalah:

1. Buat nametag baru (versi magnet)

2. Baju Batik Kedai Kain Rakyat 1Malaysia di Gerik, Perak

3. Setel hutang-hutang mereka

4. Cari rumah sewa di sekitar sekolah.

Apabila keluar keputusan pertukaran sekolah, akhirnya ditempatkan di SK Tun Doktor Ismail di Sabak Bernam. Insya-Allah perancangan ini akan berjalan seperti biasa sebelum perpindahan besar-besaran berlaku.

Nampaknya, yeop kena sedia dari sekarang. Sebab tu yeop bizi memanjang sejak akhir-akhir ni. Jadi, selepas kemenangan iPhone 5C di #SBBYEOS2014 3 bulan lalu, perancangan ini pula terus berlaku. Alhamdulillah.

Tips mudah untuk mendapat pertukaran seperti yeop:

1. Mohon pertukaran hanya April sahaja setiap tahun. Hal ini kerana setiap tahun (atau 2 tahun sekali) akan melantik orang baru dalam jawatan tersebut. Mungkin ada rombakan besar bakal berlaku pada Jun setiap tahun.

2. Pastikan Ketua Jabatan anda yang mengisi sendiri kelulusan kita.

3. Tawakkal kepada Allah supaya ditempatkan di sekolah baru.

4. Apabila telah diluluskan pertukaran anda, pastikan anda bersedia segera atau anda mungkin terkandas di tempat lama.

5. Jangan lupa buat jamuan perpisahan guna duit sendiri. Orang kata, ambil berkat.

6. Jangan lupa memohon maaf dan terima kasih kepada sahabat sekerja kita tak kira kita buat salah atau banyak membantu kita dalam setiap tugas.

Semoga apa yang kita lakukan ini akan berterusan sehingga akhir hayat kita. InsyaAllah.

Baiklah, itu saja. Wassalam.

Nota: Apa yang Allah tentukan sekarang ini adalah untuk menguji kita sejauh mana kita bersabar dalam semua dugaan dan cabaran di dunia dan akhirat.

Ulasan