Kisah Buku

Minyak Petrol Dari Plastik

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Ramai antara di negara luar membuat insentif lain, selain menggantikan minyak petrol yang semakin sedikit di atas bumi ini. Antaranya adalah kereta elektrik, kereta oksigen (ada ke?) dan banyak lagilah.

Tahukah anda bahawa di negara Palestin mereka mencipta bahan terbuang daripada plastik?

*****


minyak-plastik


Berita | Tukar dari Plastik ke Petrol di Gaza?

Ibrahim Soboh dari Gaza telah membina sebuah loji berteknologi tinggi dengan hanya menggunakan peralatan asas untuk menukar plastik kepada minyak petrol. Beliau mengambil masa hanya 7 bulan untuk menyiapkan kilang mini beliau.


Pengepungan Israel ke atas Gaza telah menyebabkan kesusahan dan kesengsaraan kepada lebih 1.8 juta penduduknya dan sumber utama yang terjejas adalah minyak petrol. Kesempitan ini membawa kepada beberapa idea kreatif dari mereka sebelum ini dan ini adalah tekonologi terbaru yang dihasilkan.

Ibrahim Soboh enggan mendedahkan rahsia ciptaannya tetapi berkata idea itu datang apabila beliau mengetahui bahawa plastik dibuat dari bahan api dan hasil buangan di Gaza yang utama adalah plastik.

Menurut beliau lagi, setiap 1.5 kilogram plastik akan memberikan satu liter bahan api dan hasil ini dapat digunakan untuk menjana elektrik, kereta dan mesin-mesin yang lain. Beliau juga sedang mencari penderma untuk mendirikan kilang yang lebih besar dan percaya bahawa teknologi ini dapat menyelesaikan 2 masalah utama iaitu menggalakkan kitar semula dan membantu krisis bahan api di Gaza.

Hebat bukan?

sumber berita: Facebook Aqsa Syarif dan Middle East Monitor

 

[gallery link="none" ids="2825,2826,2827,2829,2830,2831,2832,2833,2834"]

*****


Andaikata kita sebagai rakyat Malaysia mampu membuat sebegini, yeop sangat respek 100% kerana ia hasil dari negara kita. Lagi yeop respek 1000% kerana ia buatan negara Islam.


Jadilah kreatif, hidup mesti inovatif, kerjaya mesti dihormati.


Sekian, Wassalam.



Ulasan

  1. tau takpe ena. kurang sikit harga barang :)

    BalasPadam
  2. Orang Islam memang kreatif

    BalasPadam
  3. sangat benar. sampai orang lain pun tak pernah terpikir pasal benda tu.

    BalasPadam
  4. Oklah, dengan ini tiadalah pencemaran bag plastik lagi. :)

    BalasPadam
  5. sangat benar. baguslah kalau rakyat Malaysia buat begini :D

    BalasPadam
  6. Sebenarnya dah banyak alternatif untuk minyak - tapi satu teknologi pun tak diaplikasikan... Sebab, rugilah Oil and Gas - jadi memang kalau ada pun macam tak ada...

    BalasPadam
  7. den tetap pecinta public transport..huhu :p

    BalasPadam
  8. hehe untung tempat bro ada public transport. huhu

    BalasPadam

Catat Ulasan