Petua Untuk Berdepan Lelaki Pemalu

Petua Untuk Berdepan Lelaki Pemalu

maluLelaki pemalu adalah lelaki yang kurang bercakap. Sebab, lelaki yang banyak bercakap biasanya dapat mengawal rasa malu mereka apabila berdepan seorang gadis atau wanita buat pertama kali.

Jika anda seorang wanita dan anda menyukai seorang lelaki tetapi lelaki itu pemalu, berikut adalah 4 cara untuk berdepan dnegan lelaki pemalu:

1. Anda kena berani memulakan. Walaupun anda perempuan, anda mesti berani memulakan. Lebih baik berani meluah dari membiar si lelaki tidak tahu selama ini yang anda sukakan dia. Luahkan sebelum dia jadi orang lain yang punya.

2. Gunakan bahasa tubuh anda. Pada zaman ini cara meluah perasaan suka atau perasaan cinta semakin berubah. Anda boleh meluahkan perasaan anda melalui sms, emel, luah melalui Facebook, atau luah menggunakan YouTube.Dengan cara begini, pasti si lelaki kagum dengan keberanian anda. Dia akan faham anda betul-betul sukakan dia.

3. Lelaki pemalu biasanya pemalu pada saat permulaan perkenalan sahaja. Bila anda sudah berani memulakan, dan si lelaki sudah mula selesa berbual dengan anda, rasa malunya berkurangan sedikit demi sedikit. Mereka ini pemalu sebab mereka kurang biasa dengan anda, gugup dan kurang yakin berdepan dengan anda. Setelah terbiasa, lelaki pemalu itu bertukar menjadi kawan,bahkan akan bertukar menjadi rapat. Dari sinilah bermulanya cinta seorang teman.

4. Cari keserasian dengan mengajak lelaki pemalu itu bercakap mengenai topik umum. Topik umum biasanya adalah berkenaan cuaca, isu semasa (contohnya isu minyak kereta, kenaikan harga barang, banjir), filem-filem terbaharu, lagu-lagu terbaharu atau bercakap tentang sesebuah hobi. Lelaki pemalu biasanya banyak menyendiri. Bila mereka menyendiri, biasanya mereka melakukan hobi yang mereka suka buat. Misalnya, membaca, melukis, berblog, berFacebook, mengedit gambar, mengarang cerita atau bertukang kayu. Cuba tanya si lelaki pemalu itu apa yang dia suka buat di masa lapang. Selepas itu, apabila dia sudah galak bercerita, anda sudah boleh masuk ke topik seterusnya – CINTA.

5. Ajak si lelaki pemalu dengan nada santai. Jangan cuba kuasai dia dengan memandang padanya terus menerus atau merendah-rendahkan dia sebab dia pemalu. Sebaliknya, bawa dia bercerita-cerita cara santai, sepertimana anda bercerita-cerita dengan kawan lain. Tetapkan bercerita walau pun mata anda melihat ke arah lain bukan ke arah anak mata si lelaki sepanjang masa. Nada suara anda perlu disantaikan. Elakkan jadi terlalu nyaring dan terlalu perlahan. Anda perlu banyak memainkan peranan. Jarak diri anda dengan diri si lelaki jangan terlalu jauh dan jangan pula terlalu dekat. Biar dalam jarak selesa, asalkan dia boleh dengar suara anda.

Ulasan

  1. Selalunya lelaki pemalu akan melarikan diri dan tutup terus dirinya drpd perempuan tersebut apabila perempuan itu cuba memulakan langkah. Rasanya lebih baik perempuan jangan langsung cuba mendekati lelaki yang pemalu. Tiada faedah akan dtg pun nanti dgn lelaki sebegini, buat makan hati sampai korang benci dgn siapa diri korg sendiri je nanti ada lah.

    BalasPadam

Catat Komen