Aplikasi Telco Yoodo Jimat Poket Anda

Petua Menangani Orang Yang Suka Memaki Hamun

geram

Petua Menangani Orang Yang Suka Memaki Hamun

a. Jika anda dengar orang memaki, anda akan dijangkiti fikiran negatif. Jika anda memaki, anda akan menjadi orang berfikiran negatif. Orang yang berfikiran negatif suka memaki-maki. Mereka buat begitu untuk menunjukkan mereka hebat, untuk menunjukkan mereka kuat, supaya sesiapa saja takut dengan mereka.

b. Sikap memaki-maki menarik kesusahan masuk ke dalam hidup sendiri dan sikap ini susah untuk dibendung. Apabila kesusahan melanda, sikap yang sama akan menarik lebih banyak lagi kesusahan. Selepas itu kesusahan lain akan muncul untuk menambah lagi kesusahan sedia ada.

c. Jika anda suka memaki-maki, latih diri untuk kawal sikap itu untuk kebaikan diri anda sendiri. Jika anda mendengar orang memaki-maki atau anda kena maki, istighfar cepat-cepat supaya anda tidak naik marah atau berdendam dengan orang yang memaki itu. Bila anda simpan dendam lama-lama, anda yang befikiran positif pun akan bertukar jadi negatif.

Ulasan

  1. saya baru jer kena maki 2 hari lepas sbb minyak naik ... heheheee ... maafkan jer la ...

    BalasPadam
  2. Memang tiada siapa yang suka kalau kena maki hamun ni kan. Nak hilangkan sifat maki hamun ni pun bukan mudah rasanya.

    BalasPadam
  3. kalau maki hamun bersebab, ada bukti dan bermanfaat. Gua tak kesah. Tapi kalau maki hamun membuta tanpa bukti dan sebab yang munasabah..gua pun marah. haha..

    BalasPadam

Catat Komen