Katak terbang bersama roket Nasa?

[caption id="attachment_1852" align="aligncenter" width="490"]Seekor 'katak terbang' kelihatan ketika pelancaran Ladee di pusat kemudahan Wallops Flight, Virginia. Seekor 'katak terbang' kelihatan ketika pelancaran Ladee di pusat kemudahan Wallops Flight, Virginia.[/caption]

GAMBAR pelepasan roket Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (Ladee) dikeluarkan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (Nasa) dari Wallops Flight Facility, Virginia, Amerika Syarikat, Jumaat lalu menarik perhatian orang ramai.

Mana tidaknya, dalam 10 foto itu, terdapat gambar memaparkan 'objek terbang’ ketika pelancaran berlaku.

Jurucakap Nasa Allard Beutel berkata kepada DailyMail, foto itu tulen dan objek tersebut disahkan seekor katak.

“Katak itu bukan sebahagian daripada uji kaji dan bukan penumpang roket Ladee,” katanya.

Menurutnya, bersebelahan pusat kemudahan Wallops Flight terdapat kolah yang berfungsi melindungi landasan dan menyerap bunyi ketika pelancaran roket ke udara.

“Mungkin ketika insiden tersebut, katak itu berada dekat dengan Ladee dan tekanan kuat ketika roket berlepas menyebabkan katak itu turut terbang ke udara,” katanya.

Difahamkan, kejadian sama pernah berlaku ketika pelancaran misi STS-114 (pesawat ulang alik Columbia) pada 2005 yang mana seekor burung terperangkap pada tangki pesawat tersebut.

Pada 2009, seekor kelawar pula didakwa melekat pada badan pesawat ketika pelancaran misi STS-119 (pesawat ulang alik Discovery).

Sinar Harian Ahad, 15/09/2013

Ulasan

 1. macam haiwan melekat kat roket..haahah

  BalasPadam
 2. bro, FT jugak eh ? hehe. sam2..hehe. selamat kenalan bro :)

  BalasPadam
 3. ya, haha salam perkenalan juga :D

  BalasPadam
 4. wa.. unik betul boleh terbang...comel katak ni =)

  BalasPadam
 5. hahaha, ini memang perkara 1 dalam 1000 perkara yang berlaku, sungguh istimewa! :D

  BalasPadam

Catat Komen