Aplikasi Telco Yoodo Jimat Poket Anda

Petua Untuk Gadis Yang Bakal Menjadi Isteri

Dipetik daripada Facebook ENSAIKLOPEDIA PETUA MELAYU LAMA

[caption id="attachment_1128" align="aligncenter" width="300"]Suami Isteri Suami Isteri[/caption]

1. Berkhidmat dengan rasa puas serta taat padanya.

2. Memerhatikan waktu tidur dan waktu makannya, kerana lapar yang berlarutan dan tidur yang terganggu dapat menimbulkan rasa marah.

3. Menjaga hartanya dan memelihara kehormatan serta keluarganya. Perkara pokok dalam masalah harta adalah membuat kira-kira dan perkara pokok dalam keluarga adalah pengurusan yang baik.

4. Jangan membangkang perintahnya dan jangan membuka rahsianya. Apabila anda mengengkari perintahnya, bererti anda melukai hatinya. Apabila anda membuka rahsianya bermakna anda tidak akan selamat daripada pengkhianatannya.

5. Janganlah anda bergembira di hadapannya ketika dia bersedih atau bersedih di hadapannya ketika dia berseronok.

6. Jadilkanlah diri anda seorang yang sangat menghormatinya, tentu dia akan sangat memuliakanmu.

7. Jadikanlah diri anda seorang yang selalu sekata dengannya, tentu dia akan sangat belas kasihan dan sayang kepadamu.

(Pesanan isteri ‘Auf bin Muslim Ashaibani kepada puterinya yang bakal berkahwin dengan al Haris bin Amr, raja negeri Kandah. “Wahai anakku! Kalaulah wasiat ini untuk kesempurnaan adabmu, aku percaya kau telah mewarisi segala-galanya, tetapi ia sebagai peringatan untuk yang lalai dan panduan bagi orang yang menggunakan akal. Andai kata wanita tidak memerlukan suami kerana berasa cukup dengan kedua ibu bapanya, tentu ibumu adalah orang yang paling berasa cukup tanpa suami. Tetapi wanita diciptakan untuk lelaki dan lelaki diciptakan untuk wanita. Wahai puteriku, Sesungguhnya engkau akan meninggalkan rumah tempat kamu dilahirkan dan kehidupan yang telah membesarkanmu untuk berpindah kepada seorang lelaki yang belum kamu kenal dan teman hidup yang baharu.)

Ulasan

 1. Sangat sedikit isteri yang ada ciri-ciri seperti itu. Terutama yang no 2. Untuk isteri berkerjaya, kadang-kadang waktu makan dan tidurnya tak menentu. Kesian suami..

  BalasPadam
 2. betul tu... sbb tu sy sanggup cari hanya duduk di rumah berbanding bekerjaya... aku anggap ini sbg ujian semata-mata :)

  BalasPadam
 3. moga anda dapat sebagaimana yang anda inginkan dan secocok dengan anda,, :D

  BalasPadam
 4. wahh :) bagus cm balasan untuk entri acik :) moga ku dapatkan muslimah yang dapat membantuku membaiki diri

  BalasPadam
 5. hehe sy pun sama, insya-Allah :)

  BalasPadam

Catat Komen