Aplikasi Telco Yoodo Jimat Poket Anda

Pesanan Orang Tua-Tua Untuk Isteri

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kan dah kata, facebook ENSAIKLOPEDIA PETUA MELAYU LAMA tak pernah jemu tau...

isteri


Pesanan Orang Tua-Tua Untuk Isteri

1. Hendaklah isteri ingat bahawa dirinya (perempuan) itu dijadikan oleh Tuhan Yang Maha Bijaksana untuk lelaki. Lelaki dijadikan menguasai perempuan dan menjadi pemimpin baginya. Oleh itu tidak patut bagi seorang perempuan berfikiran atau bercita-cita hendak menguasai dan menundukkan suami dalam segala hal.

2. Hendaklah ia bekerja dan berusaha dengan seberapa daya untuk menambat dan menggembirakan hati suami supaya suami cinta dan sayang kepadanya dengan berkekalan. Setengah ikhtiar itu ialah: Manis muka, Halus perkataan, Bersolek setiap hari dan waktu dan Bersikap manja di hadapannya.

3. Isteri hendaklah memerhatikan tabiat suami tiap-tiap hari tentang kesukaan dan kebenciannya. Apa-apa kesukaannya disempurnakan oleh isteri dan apa-apa kebencian ditinggalkan.

4. Jangan banyakkan permintaan atau memberati suami dalam perkara yang tidak dapat menyempurnakannya apatah lagi jika ia tidak mampu kerana perbuatan demikian merunsingkan suami.

5. Jangan sekali-kali meninggalkan rumah tanpa izin suami atau melanggar perkara yang tiada gemar dan jangan pula suka membantah jika disuruh. Apabila disuruh eloklah dilaksanakan.

6. Isteri hendaklah sentiasa ada di rumah ketika suami pulang dari kerja, melainkan kerana terpaksa atau ada hajat besar dan bila-bila suami batik hendaklah disambut dengan balk dan bersolek pula.

7. Janganlah pergi mendapatkan bomoh, pawang, tukang sihir atau tukang tilik untuk memperlihatkan hal suami atau menambat hatinya. Ini semua berdosa serta membuang wang dan membazir.

8. Jangan suka menceritakan kecantikkan perempuan lain atau memuji-muji anak isteri orang lain di hadapan suami apatah lagi memburuk-burukkan mereka kerana memuji perempuan lain itu mungkin membukakan pintu nafsu suaminya kepada perempuan lain. Manakala mengeji atau memburukkannya pula dikhuatiri kalau-kalau perempuan itu kerabat suami.

9. Hendaklah cermat dalam perbelanjaan hari-hari. Umpamanya jika diberi belanja untuk seminggu, janganlah habiskan kesemuanya. Bahkan hendaklah disimpan sedikit. Wang simpanan itu jangan pula dibelanjakan untuk perkara yang tidak penting bahkan untuk persiapan atau persediaan apabila datang kesusahan kerana barang siapa bercermat akan terselamat daripada kepapaan.

10. Jangan suka berhutang. Jika terpaksa sebaik-baik beritahu suami dan hutang itu ialah kerana muslihat rumahtangga dan bukan muslihat diri sendiri.

Ulasan

 1. insya Allah suatu hari nanti juga akan jadi seorang isteri, nasihat yg bermanfaat :)

  BalasPadam
 2. perkongsian yg baik..


  #singgah sahur #3 salam ukhuwah ohBlogger Malaysia - PCL www.nazlee.com

  BalasPadam
 3. Alhamdulillah. Jika semua isteri-isteri membaca entri ini, tentu kurang huru hara dalam rumah tangga hehe :)

  BalasPadam
 4. cuba buat yang terbaik, insyaAllah hasilnya juga mesti baik...

  BalasPadam
 5. terima kasih membaca di sini :)

  BalasPadam
 6. itulah, mesti ramai orang lupa ni..

  BalasPadam
 7. insha Allah , berguna bila saya jadi isteri nanti ...

  BalasPadam
 8. awk take note ya... insya-Allah dgn doa dr saya :)

  BalasPadam
 9. InsyaAllah akan berusaha untuk menjadi isteri solehah. Tapi para suami juga haruslah berusaha untuk menjadi suami soleh.

  BalasPadam

Catat Komen