Aplikasi Telco Yoodo Jimat Poket Anda

Definisi dan Senarai Ajaran Sesat di Laman Sosial

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sebelum nak cerita panjang, lebih baik kita teruskan definisi dan ciri ajaran sesat di halaman Wikipedia Bahasa Melayu
Ajaran sesat (bahasa InggerisHeresy) atau bidah (kadangkala ditulis sebagai bid'aah, bid'aah, dari perkataan bahasa Arab ???? yang secara harfiah bererti "memulai"), menurut Oxford English Dictionary, adalah "pandangan atau doktrin teologi atau keagamaan yang dianggap berlawanan atau bertentangan dengan doktrin Gereja Katolik atau Ortodoks, atau, dalam pengertian yang lebih luas, dengan doktrin gereja, keyakinan, atau sistem keagamaan manapun, yang dianggap ortodoks atau ajaran yang benar. Dalam pengertian ini, ajaran sesat adalah pandangan atau doktrin dalam filsafat, politik, ilmu, seni, dll., yang berbeda dengan apa yang umumnya diakui sebagai yang berwibawa."

Dalam sosiologi, Organisasi ajaran sesat, (bahasa Inggeris: cult) merujuk kepada kumpulan manusia yang menganut sesuatu kepercayaan dan amalan yang bertentangan degan norma masyarakat umum.

Dalam bahasa sehari-harian, "organisasi ajaran sesat" (OAS) sentiasanya membawa kepada maksud konotasi yang buruk. Daripada itu, biasanya tiada satu oraganisasi yang sanggup menerima label ini. Penamaan sesuatu oraganisi sebagai "organisasi ajaran sesat" kadang kala diasiosiasikan oleh pihak yang berkenaan sebagai satu bentuk "diskriminasi" ataupun satu bentuk "hemogoni golongan majoriti", yakni penindasan golongan majoriti terhadap golongan minoriti.

Golongan yang sentiasa diberi penamaan ini ialah golongan yang menganjurkan pergerakan "agama baru".

Ciri-ciri Ajaran sesat
Organisiasi ajaran sesat pada umumnya merujuk kepada organisasi agama yang memudaratkan manusia. Ia mempunyai ciri-ciri seperti berikut:

 • Mempunyai Pengucapan mengenai Alam Ghaib
  Pengucapan mengenai alam ghaib memberikan organisasi ini ciri-ciri agama. Biasanya pengucapan ini diadakan dalam bentuk ajaran yang wajib dipercayai oleh semua ahli. • Mempunyai Sifat Anti-Masyarakat
  Satu sifat yang ketara untuk OAS ialah mempunyai sifat anti-masyarakat. OAS sentiasanya menganggap golongan majoriti masyarakat adalah "bodoh" dan merekalah yang "bijak" kerana menganggap dirinya telah menemui "kebenaran". Mereka sentiasanya membenci masyarakat umum, menganggapnya bersifat dosa ataupun "kotor". Oleh itu, mereka akan mengelakkan diri daripada masyarakat umum, ataupun bersikap sebagai "penyelamat" apabila berdepan dengan orang umum. • Mempunyai seorang Ketua yang dipujakan seperti dewa
  OAS biasanya mempunyai seorang ketua yang dipuja seperti dewa. Ketua OAS biasanya mengenal diri sebagai nabi dan mempunyai kuasa-kuasa tertentu.

 • Mempunyai pengaruh yang mendalam terhadap ahlinyaPenyertaan seseorang ke dalam sesautu OAS akan mengubah tingkah lakunya. OAS bukan sahaja mempegaruhi kehidupan seseorang dengan memberikan pelbagai ajaran kepadanya, malah kadang kala OAS juga menggunakan tindakan fizikal untuk mengawal ahlinya. Ini termasuk kawalan untuk bersosial dan juga kawalan bergerak.Antara ajaran sesat yang dikesan melalui laman sosial, terutama Facebook

[caption id="attachment_951" align="aligncenter" width="712"]Senarai Ajaran Sesat di Malaysia Senarai Ajaran Sesat di Malaysia[/caption]

Sumber: Facebook Akademi Al-Quran

Nota: Lebih baik kita elakkan daripada amalan itu, silap haribulan kita pun terikut seperti ini.

Ulasan

 1. di minta di jauhkan dari semua nie

  BalasPadam
 2. insya-Allah sama-sama elakkan...

  BalasPadam
 3. Minta simpang dari kita untuk ikut segala ajaran sesat ni Bro, kita ni umat akhir zaman.. sudah pun tercatat segalanya di Qalamullah, Al-Quran di mana perpecahan besar umat islam pada akhir zaman ini.. Ya Allah, lindungi kami.. Tetapkanlah iman kami..

  BalasPadam
 4. ya betul tu.
  benar kata Allah dlm al-quran, cuma kita perlu elakkan daripada amalan tu.
  amin ya-rabbal alamin..
  Allah maha mendengar & maha mengasihani.

  BalasPadam
 5. banyak gila yang dah sesat ek.

  BalasPadam
 6. Assalamualaikum WBT

  Thanks for the info.. Harap dapat ke blog saya, Jalalboy untuk membaca artikel tentang senarai ajaran sesat yang diwartakan oleh JAKIM..

  BalasPadam

Catat Komen