Aplikasi Telco Yoodo Jimat Poket Anda

Fakta: Smartphone dan Bakteria Berbahaya


Smartphone dan bakteria berbahaya

Foto ini merupakan koloni bakteria berbahaya yang merangkak pada telefon pintar anda.

Jika anda seorang yang obsesif dengan kebersihan, anda mungkin merasa seperti tidak mahu menggunakan telefon pintar anda lagi selepas membaca bukti sains ini.

Telefon pintar anda mungkin kelihatan anggun dan berkilat, tetapi ia sebenarnya seumpama ladang tempat pembiakan bakteria dan kuman.

Walaupun beberapa spesis bakteria ini mungkin tidak berbahaya, namun beberapa spesis yang lainnya adalah berbahaya kepada badan anda.

Seorang profesor dari University of Surrey, Dr Simon Park, mempunyai pelajar yang telah mengkaji kesan telefon pintar yang diletakkan ke piring petri yang boleh membantu pertumbuhan bakteria.

Mereka membiarkan bakteria berkembang selama beberapa hari. Kebanyakan pertumbuhan bakteria berkelompok di bahagian atas dan bawah telefon pintar. Hidangan petri telah mekar dengan pelbagai jenis bakteria dan kulat selepas itu.

Anda boleh mengesan bentuk telefon pintar melalui menggariskan bakteria. Menurut Dr Park, bakteria itu juga memaparkan rekod peribadi dan tabiat kebersihan mereka.

Jadi :

1- Jarakkan telefon ini daripada mulut dan hidung anda
2- Basuh tangan anda sebelum makan dan minum
3- Bersihkan tangan anda sebelum menyentuh pesakit

sumber: Facebook

Ulasan