Aplikasi Telco Yoodo Jimat Poket Anda

Objek hitam tipis pada permukaan Marikh menimbulkan spekulasi


Saintis cuba untuk mengenal pasti pelik objek tipis hitam dalam imej-imej. (Michael Benson / NASA / JPL / University ...

Seseorang amaran Ziggy Stardust, terdapat muncul untuk menjadi labah-labah di Marikh.

Pelik objek hitam dilihat dari 200 batu di atas permukaan Marikh yang menjana faedah dan spekulasi bahawa objek yang tidak dikenali boleh menjadi apa-apa dari geisar jajahan berjemur mikroorganisma.

NPR membentangkan gambar beberapa objek, termasuk salah satu yang diambil oleh Mars Reconnaissance Orbiter pada Jan 27, 2010, yang muncul untuk menunjukkan "flecks hitam sedikit menghiasi sepanjang sisi rabung, kebanyakannya di sebelah cerah, seperti labah-labah berjemur duduk di baris."

Objek yang mula-mula ditemui pada tahun 1998. Menariknya, mereka muncul apabila permukaan Marikh mula memanaskan, muncul di lokasi yang sama kebanyakan masa. Dan kemudian apabila Marikh musim sejuk menghampiri, mereka hilang dengan ketetapan yang tepat yang sama. Imej-imej yang telah dibawa masuk ke dalam lebih terperinci oleh Michael Benson dalam bukunya "Planetfall: Mimpi Sistem Suria baru"

Kebanyakan saintis, termasuk pasukan dari US Geological Survey, Hungary dan Agensi Angkasa Eropah, mempunyai teori mereka sendiri, tetapi penjelasan yang utama adalah bahawa objek geisar CO2 meletup dari bawah permukaan planet.

"Jika anda berada di sana, anda akan berdiri pada papak ais karbon dioksida," Phil Christensen Arizona State University kepada NPR. "Semua di sekeliling anda, jet gemuruh gas karbon dioksida membuang pasir dan debu beberapa ratus kaki ke udara. Alasan di bawah akan gegaran. Anda akan berasa ia dalam but ruang anda."

Dan manakala teori geysernya adalah penjelasan yang paling popular, ia masih belum disahkan.
Sementara itu, terdapat beberapa teori yang menarik alternatif, termasuk satu dari sekumpulan saintis Hungary, yang telah membuat spekulasi bahawa objek sebenarnya koloni mikroorganisma Marikh fotosintesis yang muncul setiap tahun untuk berjemur dalam cuaca panas.


Apakah objek mungkin kelihatan suka dekat. (Artist rendering oleh Ron Miller / JPL / Arizona State University)

sumber: Yahoo! News ditranslatekan menggunakan Google Translate

Ulasan