Aplikasi Telco Yoodo Jimat Poket Anda

Di sebalik Gambar Latar Microsoft XPSekilas saja melihat gambar ini, kita pasti langsung merasa pemandangan dalam foto ini sangat familiar. Ini kerana foto diatas merupakan gambar latar dari Microsoft XP.

Pastilah sebahagian dari kita pernah bertanya-tanya dalam hati, tentang lokasi dimana gambar ini diambil serta siapakah fotografer yang mengabadikannya.

Adalah Chuck O’Rear, seorang bekas fotografer majalah National Geographic yang mengambil gambar pemandangan yang indah ini. Berawal saat ia sementara memandu untuk mengunjungi kekasihnya dan tiba-tiba dikejutkan oleh keindahan kebun-kebun anggur di Sonoma, Napa, California Utara, Amerika Syarikat.


Saat banyak orang memilih untuk melanjutkan perjalanan, dan tak ingin dipusingkan untuk berhenti sejenak guna mengambil foto, O’Rear memutuskan untuk ketepi dan mengambil kameranya kerana ia begitu terpesona oleh rumput hijau dan awan putih di langit biru, yang sempurna.

Namun, yang tidak pernah sesaat pun terpikir oleh lelaki berusia 69 tahun itu bahawa hasil petikkan kameranya akan menjadi gambar yang paling sering dilihat di planet ini.

Diketahui, ketika disuruh menentukan foto-foto paling terkenal di dunia, tidak pernah terlintas pada fikiran kebanyakan orang bahawa gambar desktop komputer merupakan salah satu diantaranya, bahkan jika dikalkulasi ada lebih dari satu juta orang di seluruh dunia yang telah melihat foto O’Rear. Bahkan kebanyakan dari kita tidak menyedari bahawa itulah gambar yang hampir setiap hari kita lihat.


Kerana keindahannya, gambar tersebut dipilih oleh Microsoft untuk digunakan sebagai gambar latar belakang desktop Windows XP.

Meskipun O’Rear telah menandatangani sebuah kesepakatan rahsia dengan Microsoft yang membuat ia harus tetap merahsiakan jumlah pembayarannya, namun besarnya jumlah kesepakatan itu dilaporkan adalah yang termahal kedua selama sejarah pembelian lisen foto.

“Saya selalu melalui rute yang sama, antara Napa dan San Francisco dan hal ini saya lakukan dua kali seminggu diantara tahun 2002 atau 2003 ketika mengunjungi kekasih saya Daphne Larkin, namun ketika saya melintas pada bulan Januari, dan melihat rumput hijau yang indah, aku langsung keluar dari kereta dan kemudian mengambil beberapa gambar.” tutur O’Rear.


Tiba-tiba ia mendapat telefon dari agennya dengan Corbis photo archive yang mengatakan bahawa Microsoft ingin membeli gambar asli hasil fotonya.

O’Rear, bekerja selama 25 tahun sebagai fotografer National Geographic, dan memulai kariernya awalnya dengan Kansas City Star dan Los Angeles (LA) Times.

Namun sayangnya, tidak seperti kebanyakan pengguna PC, O’Rear tidak dapat melihat foto XP-nya setiap hari, sebab ia memilih menggunakan Mac daripada Microsoft.

Sumber : dailymail

Read more: http://www.borakkosong.com/2011/11/chuck-orear-lelaki-di-sebalik-gambar.html#ixzz1wgK3JI9R

Ulasan